Praznovanje 30. obletnice Občine Velike Lašče

Občina Velike Lašče letos praznuje 30 letnico obstoja, zato sta tudi vrtec in šola, ki nosi ime po našem rojaku in očetu slovenskega jezika, obeležila praznovanje z različnimi dejavnostmi. Tako smo otrokom ter učencem in učenkam približali naš kraj in ljubezen do njega ter razširili poznavanje bogate naravne in kulturne dediščine.

Skupaj z otroki ter učenci in učenkami smo pripravili aktivnosti, s katerimi smo spoznali našo občino z različnih področij (zgodovina, geografija, biologija, jezik, kultura, umetnost itd.); Za učenke in učence smo razpisali  natečaje (likovnega, literarnega in dva fotografska) ter ponudili številne dejavnosti, ki so potekale v tednu med 20. in 24. majem 2024, nekatere pa tudi že prej.

Otroci vrtca Sončni žarek Velike Lašče so spoznavali naš grb, se sprehajali po okolici vrtca ter spoznavali pomembne stavbe v okolici vrtca (Levstikov dom, Občina, cerkev, pošta itd., v vrtcu v Turjaku pa tudi grad Turjak). Starejši otroci so opravili pohode in si ogledali znamenitosti v Retjah (Ilijev kozolec), Podsmreki (Stritarjeva kašča) in na Rašici (Trubarjeva domačija). Ob tem so spoznali tudi pomembne može naše občine. Nastali so likovni izdelki na temo naših naravnih in kulturnih znamenitosti, slike po pripovedovanju pravljic ter 3D skulpture (grad, kozolec ter mlin).

Učenci in učenke razredne stopnje na centralni in podružničnih šolah so skupaj z razredničarkami izvedli likovne natečaje, kjer so nastale slike velikolaških znamenitosti, izdelali so lepljenke, znamke in plakate in te predstavili sošolcem. Nekateri so izvedli čistilne akcije v okolici šole, prehodili del velikolaške kulturne poti ali pa obiskali okoliške vasi centralne in podružničnih šol. Nekateri razredi so si ogledali Turjaški grad, drugi Naravni rezervat in slap Kobilji curek. Pri pouku so potekali zanimivi pogovori o naši šoli v preteklosti. V višjih razredih so učenci in učenke napisali literarne prispevke (propovedi in pesmi) o svojem kraju. Da so bile aktivnosti res pestre in zanimive, pove tudi dejstvo, da sta v tem procesu nastali dve namizni igri (domine in kviz z igralno ploščo). Šola je sodelovala tudi z Javnim zavodom Trubarjevi kraji.

Na predmetni stopnji so potekali natečaji, kjer se je zbralo lepo število literarnih in fotografskih izdelkov. Pri pouku slovenščine so nastala prozna in pesniška dela o domačem kraju, nastal je tudi plakat o naši občini in njenih znamenitostih. Pri naravoslovju so učenci in učenke na naravoslovnem dnevu nabirali kamnine v naši občini in okolici in izdelali zbirko kamnin. Ob pogovoru z domačimi so zapisali hišna imena. Pri pouku sodobne priprave hrane so sodelovali na delavnici peke piškotov. Nekateri razredi so izdelali znamko.

Po končanih aktivnostih smo pripravili razstavo izdelkov v avli šole, ki se je za en dan preselila tudi na Trški dan v središče Velikih Lašč. Na hodniku pred Knjižnico Frana Levstika (v Levstikovem domu) pa je na ogled likovna razstava z likovnimi in fotografskimi izdelki, ki bo na ogled do jeseni.

 Foto: arhiv Občine Velike Lašče in JZTK (avtor: Boštjan Podlogar)

K sodelovanju v natečajih in dejavnostih vabimo vse učence šole. Sodelujete lahko na različnih področjih.

Dostopnost