Nacionalni mesec skupnega branja 2023
11. septembra 2023

Od leta 1967 po vsem svetu 8. septembra obeležujemo

MEDNARODNI DAN PISMENOSTI

in ravno na ta dan se bomo z učenci naše šole podali na enomesečni »bralni potep«. Vključili se bomo v Nacionalni mesec skupnega branja, saj se zavedamo, da je branje pomembna pot do znanja in da je učenje veliko lažje, če znamo dobro brati.

Učencem smo učiteljice slovenščine dale nalogo, da si do četrtka, 8. 9., priskrbijo knjigo, ki jo bodo brali doma. Lahko izberejo prozo, poezijo ali dramatiko, lahko pa se lotijo kar branja prve knjige za domače branje in tako opravijo eno izmed obveznosti, ki jih imajo pri pouku slovenščine. Pomembno je le to, da je knjiga napisana v slovenskem jeziku.

Brali pa ne bodo le doma. Vsaj en dan od 8. 9. do 9. 10., dokler poteka projekt, bomo tudi v šoli namenili uro slovenščine branju. V kolikor bo vreme dopuščalo, se bomo odpravili ven in brali zunaj.

Odnos do branja se gradi od rojstva naprej in tako kot pri vzgoji, je pomembno tudi pri branju, da imajo otroci zgled v starših in tudi v učiteljih. Zato vabim tudi vas, starši in učitelji, da se nam pridružite in vsak dan berete z nami. Veseli bomo, če nam boste po zaključku projekta napisali avtorja in naslov knjige, ki ste jo prebrali, ter kratko mnenje oz. priporočilo, zakaj naj knjigo preberemo tudi drugi. Učenci bodo dokazali, da so knjigo res prebrali tako, da bodo učiteljici slovenščine povedali obnovo.

Želimo vam prijetno branje!

 

Zapisala Marija Lampret, učiteljica slovenščine

Dostopnost