Ekskurzija na Dolenjsko
8. junija 2023

V petek, 2. 6. 2023, smo  petošolci odšli na Dolenjsko. Pot nas je vodila mimo Žužemberka. Ogledali smo si zunanjost gradu in obnovili nekaj zgodovinskih podatkov ter legendo.

Vozili smo se po soteski Krke, ki se odpira v Krško kotlino. Prešli smo v obpanonski svet, ki se po podnebju in dejavnostih precej razlikuje od kraškega sveta. V Malencah smo se v jagodnih nasadih družine Jordan dodobra najedli okusnih sadežev, spoznali smo pridelavo jagod in ostale zelenjave, vsak je za domov lahko nabral zvrhano mero sladkih sadežev.  Družini Jordan se zahvaljujemo za prijazen sprejem in gostoljubje.

Sledila je vožnja s kanuji okoli Kostanjevice ter ogled mesta, ki so res prave slovenske Benetke. Vmes smo se posladkali s sladoledom in se veliko pogovarjali.

Dan smo zaključili z ogledom multivizije in muzeja na prostem v Pleterjah. G. Simon nam je predstavil življenje v samostanu, spoznali smo staro domačijo s črno kuhinjo, slamnato streho, kmečkimi poslopji in nekaj živalmi.

Učenci so bili z dejavnostmi zadovoljni, v živo so videli vsebine, ki smo jih obravnavali pri pouku. Mislim, da smo se imeli super!

Zapisala: Mimica Gačnik

Dostopnost