Trubarjev vrtiček
29. junija 2023

Vzgajanje otrok v skladu z naravo, vrednotami samooskrbe in povezanostjo z zemljo je izjemno pomembno. V ta namen smo se z učenci, ki obiskujejo krožek inovativnost in podjetništvo ter krožek živimo z naravo odločili, da ustvarimo inovativen vrtiček, imenovan Trubarjev vrtiček, kjer bi ostali učenci naše šole pridobivali praktično znanje o vrtnarjenju. Za izvedbo projekta smo uporabili stare palete, ki so jih prispevali posamezni starši. Uspešno smo ustvarili dvignjene grede, zasajene z zelišči in jagodami. Poleg tega smo uporabili reciklirane palete za izdelavo privlačne in funkcionalne ograje v obliki svinčnikov.

Ustvarjanje dvignjenih gred iz starih palet:

Prvi korak pri ustvarjanju Trubarjevega vrtička je bil zbiranje starih palet. Starši so se prijazno odzvali na našo prošnjo za donacijo in nam zagotovili potrebne materiale-stare in nove palete. V okviru krožka smo naredili načrt in po zastavljenih korakih enkrat tedensko začeli s preoblikovanjem starih palet v dvignjene grede. Palete smo najprej pripravili, odstranili odvečne dele ter jih zbrusili, da bi se izognili morebitnim nevarnostim za otroke. Gospod Boštjan Škulj nam je doniral gosto mrežo s katero smo naredili dno in notranjost obložili z debelejšim filcem.

Na svetovni dan Zemlje smo začeli postavljati prostor za vrtiček. Izbrali smo sončno lego pred šolo in zemljišče, primerno za vrtnarjenje. Pomemben del vrtička je tudi zastirka, ki smo jo ustvarili s pomočjo sekancev. Tu so se še posebno dobro odrezali mlajši učenci in pridno poprijeli za delo. Zastirka je pokrila tla med dvignjenimi gredami, kar je pomagalo ohranjati vlago in zmanjšalo rast plevela. S tem smo otrokom omogočili, da se osredotočijo na rastline in se izognejo težavam, povezanim z vzdrževanjem vrta.

Nato smo na filc naložili pripravljene palete in med njimi ustvarili poti, ki omogočajo dostop do rastlin. Na pobudo gospoda ravnatelja smo poleg gred iz palet postavili še grede, ki jih je priskrbela šola.  Sledil je pomemben korak – napolnili smo palete z vrtno zemljo, bogato s hranili, da bi rastline imele optimalne pogoje za rast. Trgovina Obi in gospa Ružica Pavlica ter vrtnarija Ferbežar sta se prijazno odzvali na našo prošnjo po donaciji rastlin, ki smo jih potrebovali za zasaditev in nam zagotovili potrebne sadike. Pridne roke drugošolcev so rastline zasadile in že obiramo prve sadove jagod.

Čeprav je konec šolskega leta, pa naš zastavljen načrt v okviru krožka še ni realiziran. V naslednjem letu bi radi izdelali sušilec zelišč in jih čim več tudi posušili.  Tako bi naredili zeliščni čaj iz Trubarjevega vrtička.

Ograja iz recikliranih palet v obliki svinčnikov:

Da bi vrtiček postal privlačen in obenem funkcionalen, smo se odločili za izdelavo ograje iz recikliranih palet v obliki svinčnikov. Otroci so se aktivno vključili v ta del projekta. Skupaj smo zbrusili palete in jih pobarvali v živahnih barvah. Svinčnikom podobna ograja je ustvarila čarobno vzdušje in poskrbela za varnost vrtička. Da bi Trubarjev vrtiček dobil svojo identiteto, smo ga poimenovali po naši šoli. Ime “Trubarjev vrtiček” odraža pomen slovenskega jezika in kulture ter spodbuja zavedanje dediščine našega naroda. Za dodatno prepoznavnost smo izdelali tablo z napisom in logotipom šole. Boštjan Škulj, ki nam je pomagal pri dobavi materiala, je prispeval svoje veščine in izdelal čudovito tablo, ki krasi vrtiček.

Trubarjev vrtiček predstavlja dosežek, ki združuje praktično učenje, povezanost z zemljo in vrednote samooskrbe. Otroci iz druge in tretje triade so se aktivno vključili v proces ustvarjanja dvignjenih gred iz starih palet, zasaditve zelišč in jagod ter izdelave privlačne ograje. Skozi ta projekt so pridobili znanje o vrtnarjenju, pomenu recikliranja in odnosa do narave. Trubarjev vrtiček je postal prostor, kjer otroci spoznavajo praktično pripravo hrane, skrbijo za rastline ter se povezujejo z zemljo. Ta projekt bo nedvomno vplival na njihovo razumevanje pomembnosti samooskrbe in trajnostnega načina življenja.

 

Zapisala: Veronika Lipovec

 

Dostopnost