5. razred

Mimica Gačnik, razredničarka 5. a, matična učilnica XXV

Marjetka Koprivec, razredničarka 5. b, matična učilnica XXVI

Urnik 5. a

Urnik 5. b

Interesne dejavnosti

Govorilne ure

Petošolci v šolskem letu 2018/2019
Zastavljene cilje smo uresničili. Učili smo se, pridobivali nova znanja in izkušnje. V veliko pomoč so nam bili zunanji mentorji.
Kot že vrsto let, smo že v začetku leta izvedli naravoslovni dan na Gradežu. Člani društva za ohranjanje dediščine so nas spet prijazno sprejeli in nam razkazali sušilnico sadja, delo na kmetiji, staro orodje pod kozolčkom pri Zabukovčevih, posladkali pa smo se še z domačo malico. Tudi na čebele nismo pozabili. Spoznavali smo naravno in kulturno dediščino kraja in vse povezali z usmeritvami NIJZ Ljubljana in Šolsko shemo.
Zahvaljujemo se družini Zabukovec in vsem ostalim članom društva.

V septembru smo izvedli dvodnevno šolo pohodništva na malo drugačen način. V sodelovanju s CŠOD Jurček v Kočevju smo si ogledali pragozd, Kočevsko jezero (v njem so raki), Medvedovo jamo, streljali smo z loki, se urili v orientaciji na orientacijskem pohodu po mestu, z velikim zanimanjem pa prisluhnili zgodbi o Veroniki Deseniški in Fridrihštajnu.
Zahvaljujemo se osebju CŠOD-a za pomoč in izvedbo programa.

29.9.2018 smo aktivno sodelovali na TD Ohranjanje kulturne dediščine in zdrava šola, ki je potekal na naši šoli in vključil v delo vse razrede. Izpeljane vsebine nas povezujejo z dediščino v domači pokrajini. Medgeneracijsko smo sodelovali z zunanjimi sodelavci, ki se jim zahvaljujemo za pripravljenost in potrpežljivost pri izpeljavi vsebin.

Skozi celo šolsko leto smo sodelovali s PP Ribnica. Učenci so se pripravljali na kolesarski izpit. Policist Janko Divjak nas je večkrat obiskal in predstavil zanimive vsebine (Projekt policist Leon), znanje so učenci podkrepili z vožnjo mini avtomobilov (Jumicar) na šolskem igrišču.
Zahvaljujemo se policistu g.
Divjaku in vsem, ki so omogočili izpeljavo vsebin.
V juniju smo izvedli TD v Ribnici. Ogledali smo si PP Ribnica, delavnici v Rokodelskem centru in grad.
Preko celega leta smo učence vzgajali v dobrodelnosti. Sodelovali smo z RK, Karitasom, Unicefom, izdelovali voščilnice za dobrodelni prispevek za Šolski sklad in tekli na dobrodelnem teku Hočem, zmorem, tečem.

Že tradicionalno smo petošolce razveselili z obiskom Atlantisa v času Miklavža. Večina učencev je izjavila, da je bil to najlepši dan dejavnosti v letu, saj so uživali v vodnih radostih, ki so jih zanje pripravili animatorji.

Našo prestolnico smo obiskali kar dvakrat. Najprej smo si v Cankarjevem domu ogledali nastop Policijskega orkestra in pravljico Peter in volk. Ta dan smo šli še na Ljubljanski grad.
V povezavi s snovjo DRU smo si Ljubljano pogledali še skozi zgodovinski vidik. Ogledali smo si Križanke, Trnovo, Mirje, Tromostovje, NUK in stari del mesta. Posladkali smo se tudi s sladoledom.

Vedno znova občudujemo spretnosti naše znane čipkarice ga. Matejke Jakob Oven. Z njeno pomočjo smo izpeljali TD o tekstilu. Ta dan smo začeli z izdelavo punčk iz cunj (Unicef), ki so jih učenci ob pomoči staršev dokončali doma. Šivali smo slike iz blaga in spoznali čipke.
Vsem staršem in ga. Matejki se iskreno zahvaljujemo.

Naravno in kulturno dediščino naše pokrajine smo spoznavali skozi celo šolsko leto. V ta namen smo povabili g. Deterdinga, ki nam vsako leto predstavi zanimivosti kraškega sveta in velikolaško pokrajino.
Obiskali smo še Županovo jamo, tabor Cerovo in kapelo v Turjaku.
Povsod je lepo, doma je najlepše. Lašče smo si podrobno ogledali na ŠD. Izvedli smo pohod po bližnji okolici kraja. Pot nas je vodila preko Trešnice, Cereje, Griča, Postaje, Blinc do centra. Vedno znova ugotavljamo, da imamo veliko lepot, na katere smo kot domačini lahko ponosni.
Aktivnosti je bilo res veliko. Konec maja, ko dozorijo jagode, se vsako leto odpravimo na Ekskurzijo po Dolenjski. Tudi letos smo si ogledali grad Žužemberk, Kostanjevico, Pleterje in kmetijo Jordan v Malencah.
Za ogled nasadov in jagode (bile so slastne, nesli smo jih nekaj še domov) se zahvaljujemo vsem članom družine Jordan.

Sodelovali smo tudi na vseh šolskih proslavah in zaplesali na prireditvi ob zaključku šolskega leta.

Vsem učencem in staršem želimo zanimive in dolge počitnice!

Foto in zapis: Mimica Gačnik in Marjetka Koprivec

Dostopnost