Petošolci spoznavajo lepote kraškega sveta

Konec aprila smo se z učenci petih razredov odpravili proti Cerkniškemu polju in Rakovemu Škocjanu.

V Dolenjem Jezeru smo v Jezerskem hramu pogledali delujočo maketo polnjenja in praznjenja Cerkniškega presihajočega jezera. Popolnoma pa so nas prevzeli posnetki jezera preko vseh letnih časov. Z njihovo pomočjo si lažje predstavljamo ta naravni pojav, ko jezero je in jezera ni.

Drugi del dopoldneva smo preživeli v Rakovem Škocjanu. Preko Velikega naravnega mostu  smo se pripeljali do naravoslovne učne poti. Spustili smo se pod Mali naravni most, ki je nastal z udrtjem jamskega stropa. Presenečeni smo bili nad močjo in vztrajnostjo narave, ki je milijonih let oblikovala nadzemni in podzemni kraški svet. Reka Rak pa mirno teče…

Pred počitnicami nas je radovednost pripeljala do Županove jame. V živo smo spoznali nastajanje kapniških oblik, njihove čudovite oblike, v katerih z malo domišljije vidimo marsikaj. V jami vidimo nastajanje jamskih biserov, ki veljajo za veliko posebnost. Pričakali so nas netopirji, videli smo tudi jamsko kobilico.

Blizu jame se nahaja protiturški tabor Cerovo. Gospa, ki je vodila ogled, nam je o njegovi zgodovini veliko povedala. Tako smo povezali znanje iz šolskih klopi s spoznavanjem vsebin v pokrajini.

Otroci so bili nad vsem videnim navdušeni. Verjamem, da na tak način pridobivajo znanje na malo drugačen način, prav tako pa še večje spoštovanje do naravne in kulturne dediščine.

                                                         razredničarke Petra, Anamarija in Mimica

(Visited 45 times, 1 visits today)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost