Evropski teden mobilnosti na OŠ Primoža Trubarja Velike Lašče

Letošnji evropski teden mobilnosti, ki je potekal pod geslom »Živi zdravo. Potuj trajnostno.«, smo v sodelovanju z Občino Velike Lašče obeležili tudi na naši šoli.

Skupaj smo pripravili zanimive dejavnosti in jih v sredo, 22. 9., in v četrtek, 23. 9. 2021, tudi izpeljali.

Učenci prvega triletja so z učiteljicami izvajali igro Aktivno v šolo s kokoško Rozi. Otroke smo spodbudili, da bi prišli v sredo, 22. 9., v šolo peš (iz bližnjih vasi) oziroma bi vsaj del poti v šolo prehodili. Za zaključek športnega dneva pa so otroci opravili tudi s krajšim pohodom po okolici Velikih Lašč. V sklopu dejavnosti so dobili spominsko majico.

Učenci in učenke drugega triletja so v sklopu športnega dneva del poti opravili peš (od šole do železniške postaje Dobrepolje), nazaj pa so se pripeljali z vlakom. V sklopu dejavnosti so dobili bandane, ki jih bodo spominjale na pomen trajnostne mobilnosti. Petošolci so imeli v sredo, 22. 9., v šoli projekt Jumicar, saj se pripravljajo na kolesarski izpit. Skozi predavanje in vožnjo z motornimi avtomobilčki so tako po teoretični kot po praktični plati spoznavali prometne vsebine.

Fantje in dekleta tretjega triletja so v sklopu evropskega tedna mobilnosti opravili z jesenskim pohodom in na trajnostni način osvajali kilometre. Sedmošolci so odšli po krožni poti proti Kamen vrhu in Ponikvam, osmošolci na Veliki Osolnik, devetošolci pa na Sveti Primož. Tudi ta skupina je dobila v dar bandano z logotipom ETM.

Omeniti moramo še manjšo skupinici devetošolcev, ki je pod mentorstvom Jožeta Stariča (Kolesarsko društvo Velike Lašče) izpeljala kolesarski izlet. Kljub temu, da je vožnja s kolesom v okolici Velikih Lašč za otroke precej nevarna, so podobni izleti korak v smer izboljšanja pogojev. Verjamemo, da bo prišel čas, ko bodo otroci lahko prihajali v šolo tudi po varnih kolesarskih poteh in stezah.

Zahvaljujemo se Občini Velike Lašče za sodelovanje pri organizaciji dejavnosti.

Bojan Novak

(Visited 84 times, 1 visits today)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost